Rasen

– BEAUCERON – BERGER DE BEAUCE – BAS ROUGE –

Opprinnelsesland: Frankerike

Gammel rase: Rasen har røtter tilbake til franske  gjeterhunder som levde på 700-tallet. Betegnelsen beauceron kommer av det opprinnelige navnet, berger de Beauce. (gjeterhund fra Beauce)

DSC_0056Beauceron er en fransk  gjeterhundrase som på 1800-tallet gjetet og passet på bondens bufe, og hans familie. I hjemlandet går den også under navnene berger de Beauce og bas rouge (rød bunn /rød strømpe- fritt oversatt). Sistnevnte etter fargen på beina. Hundene ble avlet på og valgt ut etter deres evne til å gjete og vakte buskapen. Mot slutten av 1800-tallet ble de franske slettehundene delt i to, en korthårsvariant og en langhårsvariant. Sistnevnte fikk navnet briard.

Helhetsintrykk: Rasen skal være stor, sterk, kraftfull, velbygd og muskuløs uten å virke tung.

DSC_1647

Bruksområder: Rasen brukes til sportsaktiviteter som bruks, lydighet, agility, skydds, ringsport, IPO m.m. og blir fortsatt brukt innen deres opprinnelige bruksområde gjeting.

I mange land og særlig i rasens hjemland Frankrike blir Beauceronen brukt som politi, narkotikahund, militærhund, førerhund for blinde, servicehund og terapihund. I Norge har rasen vært mest til nytte innen brukssport og redningsarbeid.

Helse: Beauceronen anses som en generelt sunn og frisk rase. HD og AD er de vanligste plagene som alle store hunderaser er disponert for.

Adferd: Enmannshund, pålitlig, arbeidssom og kan ved nok og riktig stimulanse trives på de fleste arenaer. Anbefales ikke som førstegangshund.

Rasen i Norge: Den første beauceronen kom til Norge i 1992 og den er ennå svært fåtallig.

SONY DSC

Spesielle kjennetegn: Rasen har doble sporer på bakbena og halen danner ofte en krok i form av en ”J”. Fargevariantene er sort/tan og harlekin (gråmelert i det sorte). Pelsen er 2 delt med en gråtonet underull og noe lengere dekkhår.

Da raseklubbene ble dannet begynte en mer målbevisst avl, som gjorde rasen mer homogen. Samtidig ble det meget skarpe vaktinstinktet dempet, men både det og gjeterinstinktet sitter fortsatt igjen i dagens beauceroner.

Rasen modnes ofte sent og er valp/unghund lenge, dette er lett å glemme da den fort blir stor og kan se voksen ut, men det er ofte først rundt 3 års alder at den blir mentalt voksen og man kan begynne å stille seriøse krav til den i trening osv. Før dette bør trening av hunden og innlæring av øvelser foregå som lek og moro. Til gjengjeld, holder den seg ung og sprek i høy alder.

Rasen har ofte en naturlig autoritet, som gjør at den lett tar over bestemmelsene for en svak og nølende leder.

Beauceronen må ha tidlig og mye sosialisering.

DSC_1074

Tilslutt

– beauceronen kan røyte mye i perioder

– krever aktivisering, trening og tålmodighet og oppfinnsomhet av eier.

– vil være med på ting som skjer og bli inkludert.

– er en stor hund – krever plass – elsker å løpe, dyr i drift, stort ansvar etc.

– trenger tidlig sosialisering

– Besøk gjerne forskjellige oppdrettere for å finne “din type” beauceron

Rasestandard beskrevet av NKK (pdf)